U bent hier

Hulp bij huishouden vanaf 1 januari 2022 Dorpsvoorziening

De pilot Hulp bij het huishouden van de gemeente Peel en Maas wordt een dorpsvoorziening. De raad heeft groen licht gegeven voor de doorontwikkeling. Dat betekent dat de hulp bij het huishouden niet meer onder een Algemene voorziening (Wmo) valt.

Voor de inwoners verandert er in de dorpsvoorziening niets.

De dorpen sluiten zelf contracten af met de zorgaanbieders. Die gaan op 1 januari 2022 in. Het eigenaarschap komt daardoor ook te liggen bij de tien deelnemende dorpen. Zij hebben daarnaast de regie en nemen de uitvoering van hulp bij het huishouden voor hun rekening.
De dorpsondersteuners fungeren als eerste aanspreekpunt. Ze zien wat er achter de voordeur speelt en kunnen hierop anticiperen. Ze krijgen in de dorpsvoorziening een grotere rol. Nu is dat nog beperkt tot hulp bij het huishouden.

Voor de toekomst zien de dorpsgemeenschappen verschillende kansen.
Nu staan er op een oprit vaak drie auto's van drie verschillende organisaties. Dat kan simpeler en makkelijker als je de logistiek bekijkt. Iedereen ziet het, maar doet niks en laat het gebeuren. Wij denken dat we een bijdrage kunnen leveren.

Elk dorp heeft de keuze of ze het houden bij de hulp in huishouding of een stapje verder gaan in de zorg voor inwoners.

De gemeente ondersteunt de dorpen financieel met een subsidie.

De gemeente blijft hulp bij het huishouden uitvoeren vanuit de Wmo  waar dat nodig is. De verwachting is dat aan het einde van het jaar tussen de 1200 en 1300 cliënten via de dorpsvoorziening geholpen worden en 200 tot 250 inwoners via de Wmo.

De totale kosten van de pilot bedragen 4,1 miljoen euro, zonder de btw-kosten meegerekend.